Sprzątanie pokoju hotelowego – jak wygląda?
Jak to się dzieje, że hotelowe pokoje są tak czyste? Co sprawia, że goście mogą mieć pewność pełnej higieny i bezpieczeństwa? Czy istnieją specjalne metody lub środki, które stosują osoby sprzątające pokoje? Opowiemy dziś o tym, jak wygląda - krok po kroku - sprzątanie pokoju hotelowego oraz czym się różni sprzątanie tzw. na czysto od [...]
Dowiedz się więcejCo to jest workation i gdzie je zorganizować?
Workation to słowo, które powstało z połączenia dwóch angielskich słów work -praca i vacation - wakacje. W takim razie co to jest workation? Mianem tym określamy urlop wypoczynkowy, w trakcie którego pracownik zdalnie wykonuje swoją pracę zawodową. Na pierwszy rzut oka może to wydawać się podobne do home office. Spis treści Workation - co to? [...]
Dowiedz się więcejZ jakim wyprzedzeniem rezerwować hotel?
Podczas planowania podróży często pada pytanie: kiedy najlepiej zarezerwować hotel? Kilka miesięcy przed planowanym urlopem, miesiąc, a może w ramach oferty last minute? Nie ma na to uniwersalnej odpowiedzi - wszystko zależy od sezonu, rodzaju wyjazdu, wybranej lokalizacji i wymarzonego hotelu. Kiedy najlepiej rezerwować hotel? Jak najszybciej: hotele luksusowe, znane miasta turystyczne, nocleg w sezonie [...]
Dowiedz się więcejSzlakiem krakowskich przysmaków
"Każdy kraj posiada własną tożsamość kulturową, której częścią jest dziedzictwo gastronomiczne” – mówi Piero Sardo, prezydent Fundacji Slow Food na Rzecz Bioróżnorodności (Foundation for Biodiversity). Polska historia gastronomiczna opiera się w głównej mierze na przekazach rodzimych kronikarzy i zagranicznych podróżników. Początków kuchni małopolskiej należy doszukiwać się w czasach Galicji i zaborów, czyli w końcu XVIII [...]
Dowiedz się więcejSlow food – co to właściwie oznacza?
Slow food (ang.) - jedzenie w spokoju, powoli, bez pośpiechu i w skupieniu; żywność przygotowywana z naturalnych składników w sposób tradycyjny. Można w skrócie powiedzieć, że to zupełne przeciwieństwo fast food. Ale czy aby na pewno? Organizacja Slow Food Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa [...]
Dowiedz się więcejOrganizacja konferencji w hotelu – krok po kroku
Spis treści Cel spotkania, budżet i kompetentni prelegenci Konferencja w hotelu - wybór miejsca Dopnij szczegóły na ostatni guzik Dobrze zorganizowane przyjęcie biznesowe otwiera drogę do rozwoju własnej firmy lub marki, a także rozwoju osobistego i współpracy z nowymi przedsiębiorcami. Konferencje oczywiście mogą służyć celom nie tylko biznesowym, ale także naukowym, handlowym, prasowym lub politycznym. [...]
Dowiedz się więcejOświadczyny w hotelu – jak je przygotować?
Zaręczyny to dla par wyjątkowa chwila, nic więc dziwnego, że taki moment stawia wysokie wymagania. Jeżeli to wspomnienie będzie z Wami do końca życia, koniecznie zadbaj o to, aby wszystko było dopracowane do perfekcji i dzięki temu warte zapamiętania. Jednym z najbardziej klasycznych, eleganckich wydarzeń, jakie możesz zorganizować, to pobyt w luksusowym hotelu w pięknym, [...]
Dowiedz się więcejJakie imprezy okolicznościowe można urządzić w hotelu?
Organizowanie imprez okolicznościowych w hotelu zapewnia wiele korzyści. Zazwyczaj mają one wyższą jakość, co sprawia, że przyjęcie staje się pełne klasy i jeszcze bardziej wyjątkowe. Do tego zaproszeni goście, którzy mieszkają poza miejscem odbywania się imprezy, mogą wynająć pokój czy apartament i odpocząć po zabawie. Jak widzisz, hotel może być świetnym miejsce organizacji przyjęcia. Sprawdź [...]
Dowiedz się więcejXII edycja akcji „Gęsina na Świętego Marcina” w Restauracji Four
11 listopada to dzień Świętego Marcina, patrona m.in. winiarzy i winogrodników. To święto obchodzone w większości krajów Europy, z którym nierozerwalnie wiążą się tradycje gastronomiczno-winiarskie. W wydaniu polskim przez długie lata kojarzyły się one przede wszystkim z poznańskimi rogalami świętomarcińskimi, ale podobnie jak na Zachodzie, tego dnia już w średniowiecznej Polsce raczono się gęsiną. Spis [...]
Dowiedz się więcejSezonowa karta win – “Złota polska jesień”
Tworząc sezonową kartę win dla Restauracji Four myślałem o nadchodzącej pogodzie, o przyjemnych chwilach i o nadziei na kolorowe przedłużenie lata. To świetna okazja, aby promować w ten sposób mniej znane wina naturalne. Jak odzwierciedlić pogodę w kieliszku? Wszyscy mamy niedosyt z powodu kapryśnego lata. Liczymy na to, że jesień zrekompensuje nam deszczowy lipiec. Tworząc [...]
Dowiedz się więcej