EU

Czym jest wine pairing, czyli jak dobierać wino do potraw

W wielu kulturach kieliszek wina do potrawy stanowi nieodłączny element celebracji posiłku. Dobrze dobrane wino, wspaniale komponuje się z daniami i podkreśla smaki. Dopasowanie aromatów nie jest jednak łatwym zadaniem, ponieważ wymaga znajomości określonych reguł. Jak łączyć wino z potrawami, aby nie popełnić gafy? Sprawdź nasz poradnik i odkryj złote zasady wine pairingu.

Wine pairing w Restauracji Four

Spis treści:

Wine pairing, czyli sztuka dobierania win

Wino potrafi wydobywać, podkreślać i równoważyć smaki danej potrawy. To szlachetny trunek, który w połączeniu z daniem, tworzy parę idealną. Umiejętność komponowania tak zgranych duetów to główne zadanie wine pairingu. Co to jest wine pairing?

Wine pairing to sztuka doboru wina do określonego typu kuchni, jej składników i aromatów. Umiejętność ta wymaga doskonałej znajomości nie tylko wina, ale również samej sztuki kulinarnej. Wina białe, czerwone i różowe w odmianie słodkiej, delikatnej czy wytrawnej, pasują do konkretnych posiłków. Poprzez prawidłowe łączenie wykwintnych dań z wyszukanymi winami, można osiągnąć wiele korzyści – przede wszystkim wydobycie smaków i harmonię aromatów.

Wine pairing wymaga także znajomości zasad, co do kolejności serwowanych trunków czy ich temperatury. O czym należy pamiętać?

  • Do poszczególnych elementów posiłku – przystawek, dań głównych i deserów, powinno się serwować inne wina.
  • Jeśli wyprawiamy ucztę składającą się z wielu dań, ale zamierzamy zaserwować tylko jeden rodzaj wina, powinien być od dopasowany do dania głównego.
  • Ogólnie przyjętą zasadą jest serwowanie młodszego wina przed starszym, wina białego przed czerwonym oraz wina gorszej jakości przed lepszym.
  • Do dań z octem czy jajami nie powinno się serwować wina.
  • Wino powinno być podawane w odpowiedniej temperaturze i bez lodu. Optymalna temperatura dla wina czerwonego to 16-20°C, a białego 8-12°C.

Zasady łączenia wina z potrawami

Oprócz podstawowych reguł, dotyczących podawania trunku, należy pamiętać o umiejętnym dobraniu go do typu posiłku. Ważna jest również znajomość cech poszczególnych win.

  • Wino różowe – uchodzi za wyjątkowo lekkie i delikatne. Jest kwaskowe w smaku, wyczuwalne są w nim owocowe nuty, dlatego na ogół serwowane jest w towarzystwie deserów.
  • Wino białe – ma orzeźwiający charakter i często podawane jest jako aperitif. Serwuje się je schłodzone.
  • Wino czerwone – jest zazwyczaj wytrawne i wyróżnia się cierpkim smakiem. Dojrzałe wina czerwone doskonale komponują się czerwonymi mięsami i ostrymi serami.

Klasyczne i sprawdzone połączenia potraw z winami:

  • Z lekkimi przystawkami, kanapkami, sałatkami i chłodnikami podawać należy wytrawne wino różowe. Wino różowe w delikatnej odsłonie skomponuje się z takimi przekąskami jak orzeszki, chipsy i frytki. Słodkie wina różowe to doskonały wybór do ciast, owoców i deserów.
  • Białe wina podaje się do białych mięs i delikatnych serów. Wersja wytrawna może pojawić się obok ryb, owoców morza i makaronów, natomiast delikatna serwowana jest w towarzystwie kurczaka.
  • Czerwone wino pasuje ciepłych przystawek i mięs. Słodkie komponuje się z dojrzewającymi serami, a wytrawne wspaniale podkreśla smak dziczyzny, pasztetów, bulionów, gęsiny i wołowiny.

Sprawdź, jak dobierać wino do potraw w eleganckiej restauracji

Najlepsze wina w Restauracji Four

W Restauracji Four zwracamy szczególną uwagę na harmonię smaków. Wine pairing wykorzystujemy na co dzień, by jeszcze bardziej podkreślać wyjątkowość serwowanych potraw. Nasz zespół tworzą wysoko wykwalifikowani kucharze, kelnerzy, barmani, a także sommelier – Krzysztof Jania, którzy zadowolenie Gości stawiają na pierwszym miejscu.

Restauracyjny sommelier dobiera wino do każdego dania, dlatego w karcie znajdą Państwo propozycje trunków idealnie dopasowanych do poszczególnych posiłków. Priorytetem jest dla nas najwyższa jakość, dlatego proponujemy krótką kartę, opartą na lokalnych i sezonowych produktach.

Barman

Nasz uzdolniony szef kuchni, Tomasz Kowal, swój kulinarny kunszt wyraża poprzez niebanalne połączenia nowoczesnych technik gotowania z kuchnią staropolską. Bliska jest mu również idea slow food, której jednym z głównych założeń, pozostaje świadomy dobór produktów. Z tego powodu, w naszej karcie można znaleźć to, co najlepsze w regionalnych smakach.

Zamiłowanie do wyjątkowych produktów ma swoje przełożenie także na kartę win, która zmienia się wraz z kartą a`la carte. Serwujemy m.in. wina z Europy i Nowego Świata. Na szczególną uwagę zasługują pozycje z Polski. Szlachetne trunki pochodzą z rodzinnej winnicy Turnau w Baniewicach czy winnicy Gostchorze. Wybrane w ramach wine pairingu aromatyczne wina, tworzone są z pasji, dlatego z pewnością zachwycą wszystkich koneserów.

-10% przy rezerwacji na naszej stronie

Rezerwacja online

Zyskaj rabat do 10%

Wybierz daty:

23 Lipca 2020
24 Lipca 2020

Napisz do nas: