12 tradycyjnych potraw w Małopolsce, czyli Wigilia w Krakowie

 

Świąteczne potrawy często kojarzą nam się z domem rodzinnym oraz panującymi w nim tradycjami. Nie dziwi więc fakt, że niejednokrotnie łączone są z emocjami, których nie da się podrobić. Najcieplej zawsze wspominamy dania wykonane przez bliskie nam osoby, co poza niekwestionowanym smakiem łączy się również z poczuciem bezpieczeństwa. Nie inaczej jest w małopolskich domach, gdzie tradycyjne potrawy wigilijne różnią się nieco od dań podawanych w innych częściach Polski. Jakich specjałów w okresie świątecznym należy spróbować w Krakowie? Podpowiadamy.

Wino grzane

Święta w Krakowie – korzenie

Bez względu na tradycje regionalne, czy rodzinne, każda wieczerza wigilijna rozpoczyna się od podzielenia się opłatkiem. Dopiero potem zasiadamy do wspólnego stołu. Zdecydowana większość mieszkańców Małopolski przestrzega zasady, że na wigilijnym stole powinno znaleźć się dokładnie 12 potraw. Fakt ten kojarzony jest z 12 apostołami, którzy byli uczniami Jezusa lub ilością miesięcy w ciągu roku. Wieczór 24 grudnia to w całej Polsce również okres postny, dlatego serwowane potrawy nie zawierają mięsa.

W nieco dawniejszych czasach kolacja wigilijna była przygotowywana przede wszystkim ze zgromadzonych w okresie jesiennym zapasów. Nie dziwi więc fakt, że można było znaleźć tam wiele kiszonek, suszonych owoców i grzybów, orzechów oraz kasz. O ilości oraz wykwintności potraw często decydowała również zamożność, a także status społeczny. W domach chłopów przeważały potrawy stosunkowo tanie oraz proste. Natomiast kuchnie mieszczańskie i dworskie serwowały potrawy, których do dziś nie powstydziłaby się żadna dobra restauracja. Tradycja wykorzystania podczas wieczerzy wigilijnej składników, które zrodziło pole, ogród i las pozostawała jednak dla wszystkich taka sama i dla wielu osób oznaczała zapewnienie sobie dostatku na zbliżający się nowy rok.

Wigilia w Krakowie – poznaj tradycyjne potrawy wigilijne

Tradycyjnie wieczerza wigilijna rozpoczyna się od rozgrzewającej zupy. Podobnie jak w większości regionów Polski, tak i w Małopolsce najczęściej wybierany jest barszcz czerwony z uszkami na samodzielnie przygotowanym zakwasie. Niektóre rodziny wybierają jednak również inne zupy, wśród których wymienić można żurek przygotowany na bulionie rybnym lub wywarze grzybowym, zupę grzybową z makaronem, zupę migdałową lub zupę grochową. Każda z nich przygotowywana jest w wersji postnej. Na wigilijnym stole często nie brakuje także:

  • kapusty z grochem,

  • pierogów z kapustą i grzybami,

  • fasoli z suszonymi śliwkami,

  • pasztecików z grzybami,

  • kaszy z suszonymi grzybami,

  • kulebiaka z kapustą i grzybami,

  • kotlecików z ryżu z sosem grzybowym.

Pierniki

Małopolska kolacja wigilijna nie może jednak również odbyć się bez karpia. To właśnie w tym regionie Polski hodowane są słynne karpie zatorskie, znane ze swojego delikatnego smaku oraz nienagannej świeżości. Krakowianie przyrządzają karpia na wiele sposobów, jednak najczęściej wybierany jest ten smażony w panierce lub po żydowsku – w galarecie z cebulą, rodzynkami oraz orzechami. Wyjątkiem na skalę krajową jest serwowanie do karpia chałki (lekko słodkie ciasto drożdżowe) zaplecionej w tradycyjny warkocz. Wigilijne dania popijane są natomiast kompotem z suszu – mieszanki suszonych śliwek, jabłek, fig oraz moreli.

Święta w Krakowie na słodko

Z punktu widzenia tradycji bardzo istotne są również potrawy na słodko. Święta w Krakowie nie odbywają się bez suszonych owoców – na czele ze śliwką, gruszką i jabłkiem, określanymi jako susorki iwkowskie. Owoce te dodawane są do pierogów serwowanych z roztopionym masłem lub miodem połączonym z imbirem oraz korzennymi przyprawami.

Na stołach często pojawiają się również leniwe kluski z makiem lub tradycyjna kutia. Deser ten wykonywany jest z pszenicy, maku, miodu, orzechów oraz suszonych owoców. Obecnie wiele gospodyń decyduje się również na dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych fig lub ananasa.

Mówiąc o deserze, nie sposób jednak zapomnieć o ciastach. Najpopularniejszym wypiekiem świątecznym w Krakowie jest strucla z makiem oraz przekładaniec krakowski. Smakołyk ten wykonuje się z ciasta drożdżowego złożonego w 4 warstwy, pomiędzy którymi znajduje się krem orzechowy lub konfitura oraz kandyzowane owoce. Mimo że ciasto to nie należy do najłatwiejszych w wykonaniu, to wiele gospodyń wciąż nie rezygnuje z jego przygotowywania.

Święta w Krakowie – dla ciekawych staropolskich tradycji

Coraz popularniejsze wśród wielu osób robi się świąteczne podróżowanie oraz odwiedzanie jarmarków bożonarodzeniowych. Ma to na celu nie tylko chwilowe uniknięcie świątecznych obowiązków, porządków, zakupów i przygotowań, ale przede wszystkim poczucie magii Świąt Bożego Narodzenia. Zwolennicy takich podróży często poszukują nowych wrażeń, a także pragną zaznać zwyczajów innych regionów Polski lub świata. Jeśli więc planujecie święta w Krakowie na ostatnią chwilę, możecie zatrzymać się w butikowym hotelu Grand Ascot, który stanowi świetną bazę wypadową do wielu atrakcji Małopolski.

-10% przy rezerwacji na naszej stronie

Rezerwacja online
Zobacz wszystkie oferty