Gęsina na Świętego Marcina w Restauracji Four

Gęsina to wyjątkowo smaczne, a przede wszystkim zdrowe mięso, które wciąż gości na polskich stołach jedynie od święta. Gęś nierozerwalnie wiąże się z kuchnią Wielkopolski i potrawami podawanymi podczas uroczystości 11 listopada.

To też typowe danie dla obchodów dnia św. Marcina. Wszyscy Ci, którzy pragną skosztować gęsiny przyrządzonej przez wybitnego kucharza, mają ku temu doskonałą okazję. Restauracja Four dołączyła do inicjatywy Slow Food i w dniach 8.11-1.12 serwuje wyborne dania z gęsią w roli głównej.

Święto gęsiny

Mięso z gęsi pozostaje w Polsce niedocenione, mimo że stanowi nasz sztandarowy towar eksportowy – ponad 90% gęsi trafia na rynek niemiecki. Obchody święta niepodległości i dnia św. Marcina stanowią idealny pretekst do tego, by oswoić się z przepisami, w których króluje gęsina.

Tradycyjna polska gęś podawana jest zwykle w połączeniu z pieczonymi jabłkami lub gruszkami. Serwowana w towarzystwie zapiekanych ziemniaków, kaszy gryczanej lub pęczak, aromatycznych przypraw i suszonych śliwek, dostarcza organizmowi wielu cennych witamin, tłuszczy i minerałów. Często pojawia się również w formie pasztetów, foie gras, a nawet smalcu. Możliwości podania gęsi i jej podrobów są praktycznie niewyczerpane, dlatego każdy z pewnością znajdzie smak, który przypadnie mu do gustu.

Popularyzowanie gęsiny to główna idea przyświecająca akcji „Gęsina na św. Marcina”, zainicjowanej przez prezesa Slow Food Polska, Jacka Szklarka. Na program wydarzenia składają się m.in. konkurs na „Króla Gęsiny”, konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, liczne prelekcje, degustacje i imprezy plenerowe. Główną atrakcją jest rywalizacja wybitych kucharzy i serwowanie przez najlepsze polskie restauracje specjalnie opracowanych, autorskich dań z gęsią.

Cała akcja przebiega w oparciu o zasady Slow Food, których sednem jest oferowanie naturalnych, wysokojakościowych produktów z poszanowaniem sprawiedliwego handlu. Dla uczestników wydarzenia i wszystkich tych, którzy odwiedzą restauracje biorące udział w evencie oznacza to gastronomię w najlepszym wydaniu.

Gęsina w Restauracji Four

Próba przywrócenia gęsiny na polskie stoły na stałe wpisana jest w założenia programu wielkiego kulinarnego wydarzenia organizowanego przez Slow Food, a tworzonego we współpracy z czołowymi restauratorami na rodzimym rynku.

Każda edycja poświęcona jest konkretnej rasie gęsi. W tym roku na stołach króluje Gęś Garbonosa. Samo święto gęsiny, jak i towarzyszące mu akcje – chociażby Wino Świętomarcińskie – umożliwiają smakowy powrót do korzeni i docenienie najlepszych, bo lokalnych i naturalnych produktów.

Z dumą ogłaszamy, że w tym roku Restauracja Four dołączyła do XI już edycji programu „Gęsina na św. Marcina”, a tym samym stanęła w szranki z ponad 100 najlepszymi polskimi kucharzami o tytuł „Króla Gęsiny 2019/2020”. Od 8 listopada do 1 grudnia w naszej restauracji serwowane sa specjalnie skomponowane na tę okazję dania z gęsi. Uczestnicy wydarzenia mogą liczyć na oryginalne przepisy i niebanalne połączenia smakowe. Wyjątkowe menu z pewnością dopieści nawet najbardziej wymagające podniebienia.

-10% przy rezerwacji na naszej stronie

Rezerwacja online